fbpx
Top

Tenul poate fi mai complex decât am putea crede. Fiecare persoană are un tip de ten care intră într-o categorie diferită, spre exemplu tenul gras. Acest tip de ten se mai numește și seboree, pielea fiind uleioasă, lucioasă și predispusă la acnee. Din fericire, există numeroase metode de tratare a acestui tip de ten, deoarece necesită o îngrijire specială și corectă. 


Cum recunosti tenul gras?

Tenul gras este foarte ușor de recunoscut, acesta fiind lucios, uleios și predispus la acnee, datorită excesului de sebum. De cele mai multe ori, chiar și după ce tenul este curățat în profunzime, pielea este lucioasă și cosmeticele nu rezistă prea mult pe față. 


Caracteristicile tenului gras

Printre caracteristicile tenului gras se numără pielea uleioasă la atingere, în special în zona T, pe nas și în zona centrală a frunții. De regulă, pielea are un aspect lucios care poate fi inestetic, iar porii sunt dilatați, fiind vizibile și punctele negre. Acest tip de ten este mai predispus la acnee. 


Tenul gras poate fi uscat?

Bineînțeles, tenul gras poate fi și uscat în anumite zone. Acest lucru se întâmplă în momentul în care fața este curățată excesiv sau dacă tipul tenului este mixt, dar și dacă tenul este deshidratat. 


Tenul gras vs. tenul mixt

În timp ce tenul gras este uleios pe aproape toată suprafața sa și produsele cosmetice nu rezistă prea mult pe față, tenul mixt este uleios mai mult în zona T, restul pielii fiind chiar și uscată în alte zone, cum ar fi zona pomeților. Cele două tipuri de ten necesită metode diferite de îngrijire și curățare. 


Cauzele aparitiei tenului gras:

Există mai multe cazuri pentru apariția tenului gras, cum ar fi:

  • moștenirea genetică, tenul gras este, de cele mai multe ori ereditar
  • dezechilibrări hormonale, în acest caz se recomandă vizita unui medic specialist care poate recomanda un tratament corespunzăror
  • stresul, un mare factor al tuturor dezechilibrărilor din corp, stresul contribuie și la starea tenului nostru
  • temperaturile ridicate
  • greșelile de igienă, tenul poate fi afectat în momentul în care este curățat prea des, prea rar sau cu produsele nepotrivite
  • alimentația

Ingrijirea tenului gras: rutina si sfaturi eficiente

În primul rând, pentru un tratament cât mai eficient în cazul în care tenul este gras, este recomandată o vizită la dermatolog. După ce medicul va analiza pielea și va găsi cauza, există mai multe soluții care pot fi aplicate.

Dacă tenul gras este provocat de o afecțiune, tratamentul aplicat va fi medicamentos, dar dacă tenul este moștenit genetic, există produse ce pot ajuta la curățarea și îngrijirea tenului.


Alege produse speciale de curatare si demachiere

Este foarte important ca tenul să fie curățat corespunzător. Există o multitudine de produse de curățare și demachiere care pot regla excesul de sebum produs de ten.

Niște bune exemple de produse pentru curățarea tenului gras sunt produsele coreene care au textură de gel sau de spumă; în timp ce pentru tenul uscat optăm pentru produse cremoase, hidratante, tenul gras este mult mai permisiv cu produsul de curățare. 


Integreaza in rutina de ingrijire produse pentru gomaj

Produsele pentru gomaj pot avea un rol benefic pentru curățarea tenului în profunzime. Este recomandată integrarea produselor de gomaj în rutina de skincare.

Este important, totuși, ca exfoliantele să nu fie folosite în exces, mai mult de o dată pe săptămână. Ingredientul-minune în produsele de exfoliere poate fi zahărul sau zațul de cafea, ambele fin măcinate. 


Foloseste masti dedicate tenului gras

Folosirea măștilor dedicate tenului gras este recomandată pentru îngrijirea pielii, o dată pe săptămână. Ingredientul-minune din măștile dedicate tenului gras este acidul salicilic, care ajută în controlarea excesului de sebum. Și tenul gras are nevoie de hidratare, deci măștile de hidratare lejere sunt de dorit. 


Cum sa alegi o crema potrivita tenului gras?

Cea mai bună cremă pentru tenul gras conține acid salicilic și acid mandelic, deoarece aceștia regenerează și îmbunătățesc pielea și textura acesteia. Alte produse recomandate sunt cremele cu aloe vera, arbore de ceai, mentă sau brusture. 


Recomandari pentru ingrijirea tenului gras vara

Tenul gras poate deveni și mai problematic vara, datorită temperaturilor crescute. Din acest motiv, tenul necesită o îngrijire specială pe timpul verii, care constă într-un gel pentru ten gras, o cremă hidratantă cu o formulă ușoară, înlocuirea fondului de ten cu un BB Cream sau CC Cream matifiant și, cel mai important, o cremă cu SPF. 


Remedii naturiste eficiente pentru tenul gras

Pe lângă tratamentele cosmetice speciale, există și remedii naturiste care se dovedesc a fi eficiente pentru tenul gras. Aceste tratamente naturiste sunt alcătuite din uleiuri naturale și măști DYI din incrediente care reglează cantitatea de sebum a pielii. Tratamentele naturiste pot fi mai puțin costisitoare. 


Uleiul de cocos pentru ten gras

În cazul tenului gras, folosirea uleiului de cocos nu este tocmai recomandată. Proprietățile acestui ulei favorizează blocarea porilor și apariția coșurilor. În schimb, se recomandă uleiul din arbore de ceai, care combate acneea și reglează tenul.


Bicarbonatul de sodiu pentru tenul gras

Masca cu bicarbonat de sodiu poate avea rol de gomaj pentru tenul gras. Bicarbonatul de sodiu se poate amesteca cu zeamă de lămâie și, eventual, ulei de măsline (pentru a nu usca foarte tare tenul). Soluția obținută se lasă să acționeze 15 minute, ulterior se clătește cu apă călduță. Este recomandată folosirea acestei măști o dată pe săptămână.


Unt de cacao pentru tenul gras

Untul de cacao se află printre produsele naturale care trebuie evitate în cazul tenului gras. Acesta conține o serie de acizi grași care blochează porii. 


Masti cu smantana

Măștile de față cu smântână sunt recomandate pentru toate tipurile de ten. În cazul tenului gras, se recomandă smântâna în combinație cu suc de lămâie. Este nevoie de o lingură de smântână și 2 linguri de suc de lămâie. Compoziția omogenizată se aplică pe față și se lasă 15 minute pentru acționare. În final, se clătește cu apă călduță.


Masca cu iaurt

Masca de față cu iaurt este recomandată deoarece iaurtul conține zinc. Zincul reglează cantitatea de sebum a pielii. Se recomandă folosirea măștii cu iaurt și fulgi de ovăz: amestecă o lingură de iaurt și o lingură de fulgi de ovăz, las-o să acționeze 20 de minute pe piele și apoi clătește cu apă călduță. 


Uleiul de jojoba pentru tenul gras

Uleiul de jojoba este un ulei cu o textură ușoară, benefică pentru tenul gras. Structura uleiului de jojoba este similară cu cea a sebumului secretat de piele, ceea ce poate contribui la reglarea secrețiilor tenului. 


Masti cu castraveti si miere

Măștile de față cu castravete și miere sunt recomandate pentru tipul de ten problematic, tenul acneic. Se folosesc 2 castraveți, o ceașcă de iaurt și o lingură de miere. Castraveții se amestecă în blender, apoi se adauga iaurtul și mierea pentru a obține o pastă omogenă. Aplică masca pe suprafața tenului și lasă să acționeze 15 minute, după care clătește bine cu apă călduță.


Masca cu suc de lamaie si albus

Se amestecă un albuș de ou și sucul unei jumătăți de lămâie până ce ingredientele formează o pastă omogenă. Aplică pasta pe zonele uleioase, las-o să acționeze 30 de minute, clătește compoziția cu apă călduță. La final, aplică o cremă hidratantă ușoară. 


Masti cu argila pentru ten gras

Masca cu argilă este absolut necesară pentru tratarea tenului gras. Argila are proprietatea de a absorbi uleiurile secretate de piele, și are un rol important în reglarea și hidratarea corespunzătoare a tenului. Se recomandă argila din bentonită pentru ten gras și acneic. 

În urma aplicării măștii cu argilă pe suprafața pielii, aceasta se lasă să acționeze până în momentul când este în etapa de uscare. Nu se recomandă lăsarea măștii până aceasta se usucă în totalitate, deoarece poate usca și irita pielea.


Uleiul de avocado in ingrijirea tenului gras

Uleiul de avocado nu este recomandat pentru tenul acneic, deoarece compoziția sa favorizeaza apariția coșurilor și blochează porii. În schimb, recomandăm uleiul de trandafiri, care hidratează pielea și combate roșeața și acneea. 


Uleiul de argan pentru tenul gras

Uleiul de argan are rolul hidratării excesive a pielii, lucru care nu este recomandat în cazul tenului gras. Uleiul de argan poate încărca tenul, deci trebuie evitat. În schimb, se recomandă uleiul esențial de aloe vera, care are efect de calmare și este anti inflamator.


Uleiul de migdale dulci pentru ten gras

Uleiul de migdale dulci este recomadat în cazul tenului gras. Spre deosebire de uleiul de migdale amare, uleiul de migdale dulci are o compoziție ușoară, bogată în apă, care hidratează pielea exact cât este nevoie.


Masca cu drojdie pentru ten gras

Masca cu drojdie poate fi benefică pentru tenul gras. Drojdia contribuie la refacerea elasticității pielii. În cazul tenului gras, masca cu drojdie se recomandă în combinație cu iaurt, smântână degresată, lămâie și albuș de ou.


Untul de shea pentru ten gras

Untul de shea nu este recomandat pentru tenul gras, deoarece și acesta are o textură grasă, care poate contribui la încărcarea tenului. În general, unturile naturale nu sunt recomandate pentru tratarea și întreținerea tenului gras.


Greseli pe care sa le eviti in privinta tenului gras

Tenul gras poate fi pretențios, astfel încât anumite produse pot agrava situația pielii uleioase. Există anumite ingrediente care nu sunt compatibile cu acest tip de ten, ceea ce înseamnă că trebuie evitate. De asemenea, curățarea excesivă a pielii nu este recomandată în cazul tenului gras. 

Evitarea  în totalitate a cremelor hidratante nu este un lucru corect, ba chiar pielea trebuie să fie hidratată, însă cu un produs cu o compoziție ușoară, compatibilă cu tenul. 


Ingrediente care nu sunt compatibile cu tenul gras

Ingredientele care nu sunt compatibile cu tenul gras sunt cremele cu parafină și vaselină, cremele grase sau untul de cacao și de shea.

Produse

Open chat
Vorbeste cu noi
Buna 😀 Cu ce informatii te putem ajuta?
[]

Reset Password